ROKON - Uw partner voor rautenhaus digital ROKON Tel. 0049-(0) 2828-902538
eMail: info@rokon.info
Uw partner voor rautenhaus digital® SLX850: Multifunctionele-centrale        

 

Update
 
Op dit moment zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
 

rautenhaus digital voor NMRA-DCC en Motorola


Schakelen en Melden - of de ontwikkelingsvoortgang van een digitale modelbaan
Zeer vaak begint de "Digitalisering" van een modelbaan met het omrusten van het rijbedrijf naar een digitale meertreinenbesturing. De nieuwe speel en bedrijfsmogelijkheden, die door het onafhankelijk rijden van meerdere locomotieven op een en dezelfde spoortraject wordt geboden, zijn indrukwekkend! Meestal volgt hierna het schakelen van de wissels en seinen door een digitaalsysteem. De dmv een interface aangesloten PC biedt na een aantal muisklikken een bedieningspaneel op de monitor - en weer is er een nieuwe dimensie aan het spel of het nabootsen van het echte bedrijf toegevoegd.

Tot nu toe gaat alle informatie van de stuurapparaten - rijregelaars, bedieningspanelen en PC dmv interface - naar de mobiele decoders in de locomotieven en de stationaire decoders van de wissels, seinen en andere functiemodellen op de modelbaan.

Ontstaat nu de wens, om het bedieningspaneel op de computer-monitor ook met een spoorbezetmelding zoals bij het echte spoor uit te rusten, komt er een nieuwe informatie-vloed - maar nu van de modelbaan naar de stuurapparaten - erbij. Naast het weergeven van vrije en bezette sporen kan deze informatie natuurlijk ook voor andere besturingsdoeleinden gebruikt worden: Dit omvat de sturing van een schaduwstation dmv een blokbesturing, pendeltreinbesturing en tot een complete dienstregeling. Hierbij is het gebruik van een computer niet direct noodzakelijk voor een automatisch bedrijf, maar neemt meer sturings en bewakingsopgaven waar als ondersteuning van de modelbaanhobbyist en voor het gelijkmatige en aangename voorbeeldgetrouwe spoorbedrijf.

Warom een tweede digitaalsysteem digitaal-system voor het melden en schakelen?
Naast de op grond van hun kleine omvang en de goede motorregeling van de steeds gewaardeerde locdecoders is de constant snelle SX-Bus als centraal communicatiemiddel tussen alle hiermee verbonden componenten een groot voordeel in vergelijk met andere digitaal-systemen. Dit voordeel weegt bijzonder zwaar, als de modelbaan met een PC-besturing uitgerust dan wel toegerust is en interessante maar daarmee complexe bedrijfsmogelijkheden per computer aangestuurt kunnen worden.

Kennelijk is de betrouwbaarheid en de precisie van de bewaakte en gestuurde bedrijfsverlopen in het eerste geval afhankelijk van de tijd, die benodigd wordt, om de informatie van het spoor op te nemen, over de bus naar het interface en van daaruit verder naar de PC te overdragen, in de PC te analyseren en om van daaruit de volgactiviteiten zoals het stellen van wissels en seinen of een verandering van de rijsnelheid naar de desbetreffende ontvangers te zenden.

Kennelijk is deze ketting zo sterk als de zwakste schakel! De immens hoge werksnelheid van de gebruikelijke PC's zal het probleem niet zijn. Beslissend is de overdrachtsnelheid van de informatie - en juist hier onderscheiden zich de verschillende digitaalsystemen zich zeer van elkaar!

Wat zijn de voordelen van rautenhaus digital®?De schakel tussen PC en digitaalsysteem is het Interface. De beide Interface-modulen SLX825 en SLX852 bieden een overdrachtsnelheid van tot 56.600 Byte (1 Byte = 1 Bit per seconde) - dat is het zesvoudige van de meest gebruikelijke 9.600 Bit!

De laatste van de informatieoverdrachts eenheid is de de bus die alle componenten met elkaar verbindt. Tijdens het gebruik van de SX-bus ziet men dat de snelheid onafhankelijk van het aantal informaties constant hoog blijft, waarbij deze snelheid bij de andere systemen zoals LocoNet of s88-Bus afneemt. Zo wordt in de SX-Bus bijvoorbeeld tot wel 896 spoorbezetmeldingen 13 maal per seconde naar de interface gezonden en staan vvor het analyseren door de PC gereed. Een intelligente besturing - zoals Rautenhaus-standaard kenmerkt - zoals in de SLX825 en in de SLX852 implementeert, ontlast ook nog de PC, doordat er alleen gewijzigde toestandsmeldingen aan de PC doorgegeven worden.

Wat betekenen de verschillen in de praktijk?
Werken andere systemen met bijvoorbeeld bij het omrusten naar computergestuurde blokken- of schaduwstation-besturingen met meerdere meldpunten, is er bij rautenhaus digital® maar een meldpunt nodig! De meervoudige meldpunten of trajecten dienen voor een stapsgewijze vermindering van de rijsnelheid van de binnenkomende trein, alleen het laatste meldpunt remt de in "Stapvoetsnelheid" rijdende trein voor het sein tot stilstand af.

Daarentegen geldt voor rautenhaus digital® met zijn constant snelle, lastonafhankelijke SX-Bus maar een enkel meldpunt. Op basis van werkelijke tijdsturing dmv een weg-tijd-berekening van de locs worden alle rijbewegingen zeker doorgevoerd.

Dit resulteert direct in een besparing van terugmeld decoders vvor de spoorbezetmeldingen, hiemee ook minder te verwerken informatie en daarrmee een ontlasting van de bus en de PC. Voor de modelbaan geldt dan minder onderbrekingen en dus veel minder aansluitingen cq bekabeling.

Rijden+schakelen en melden of rijden en schakelen+melden?
Geldt tijdens het rijden+ schakelen en melden dat de terugmeldingen over rautenhaus digital® geschiedt, geschied dit bij rijden en schakelen+melden zowel voor de schakelbevelen als ook voor de terugmeldingen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Beide principes kunnen met rautenhaus digital®-componenten comfortabel gerealiseert worden, afhankelijk van hoever uw modelbaan al is uitgerust.

Last but not least is naast een goede werking ook de prijs een keuzefactor, hier moet beslist onze 16voudige-funktiedecoder voor het schakelen van 16 (!) wissels of onze SLX808 samen met de wisselservoaandrijving SLX860 in uw vergelijksberekening meenemen - wij schuwen dit vergelijk niet!

Overigens: De Wisselservoaandrijving heet niet voor niets "Fluisteraandrijving", laat ook u hem zijn zegje doen.

Verdere informatie:
[DCC/Mototrola] [Selectrix en DCC] [Selectrix en Motorola]

 

Selectrix® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Märklin GmbH & Co KG, Göppingen
rautenhaus digital® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Rautenhaus, Syke