ROKON - Uw partner voor LokstoreDigital, Micromotor, rautenhaus digital ROKON Tel. 0049-(0) 2828-902538
eMail: info@rokon.info
Uw partner voor
Dietz    Döhler & Haass    iTrain    Lokstore Digital    Micromotor    Peco    rautenhaus digital    TrainController    Viessmann
SLX850: Multifunctionele centrale        

 

Update
 
Op dit moment zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
 

Het RMX-Systeem - Ontwikkelingsfilosofie


Het RMX systeem dankt zijn oorsprong aan de ontwikkeling van twee trends in de modelbaanmarkt. Kijkt u samen met ons mee naar onze hobby om dit te beamen. Wij stellen vast:

De modelbaanmarkt verandert

Bij het bladeren door de catalogi en niet in de minste plaats de nieuwsberichten van de fabrikanten valt op, dat er steeds meer locomotieven met een af fabriek ingebouwde locdecoder aangeboden worden. Daarnaast worden er deelswijze als eenmalige uitgave treinen en locs met extra of speciale functies aangeboden, die exclusief met de ingebouwde decoder te bedienen zijn.

Hierdoor moet de spoorwegmodelbouwer keuzes maken door die modellen die niet volgens zijn systeem gebruikt kunnen worden niet aan te schaffen , of de decoders die niet geschikt zijn voor zijn digitaal systeem uit te bouwen en deze te vervangen tegen zijn "eigen" decoders wat uiteraard hoge kosten met zich meebrengt. De oplossing voor dit dilemma bieden multiprotocol digitaalbesturingen, die het gebruik van verschillende decoders tegelijkertijd mogelijk maken.

Maar niet alleen de markt beweegt zich, maar ook!

De modelbaan verandert zich

Vroeger was een complex en afwisselend rijbedrijf alleen mogelijk bij grote banen, echter is dit inmiddels ook mogelijk voor kleine banen door toepassing van de digitale techniek. Op dit moment wordt er veel gebruik gemaakt van de toepassing van de PC om een modelbaan aan te sturen, maar die heeft voor een betrouwbare werking wel een efficiënte schakel en meldtechniek als partner nodig.

Conclusie

Een vooruitstrevend digitaalsysteem zou eigenlijk een multiprotocol systeem moeten zijn, dat zo mogelijk alle op de markt verkrijgbare Spoorformaten ondersteunt en over een betrouwbaar bussysteem beschikt, die alle schakel en meldopdrachten zeker en snel doorvoert. Als ideaal zou zowel voor de rij als ook de schakel en meldbus beide bussen geschikt moeten zijn om te werken volgens een echte tijdprincipe , wat betekent, dat na een vaste, altijd gelijke tijdsduur alle opdrachten en meldingen gegarandeert verzonden worden onafhankelijk van het aantal te verzenden opdrachten. Deze eigenschap wordt ook wel lastonafhankelijk genoemd.

Voorwaardedefinitie

Met het bewezen rautenhaus digitaal systeem staat een "echttijdsysteem" aan de basis van de doorontwikkeling ter beschikking. De grootste voorwaarde bij de doorontwikkeling is het vasthouden van de "echttijd" eigenschap naast het creëren van de multiprotocoleigenschappen zonder de compatibiliteit te verliezen met het vol ondersteunde Selectrix-Protocol.

Hieruit laten zich enige voorwaarden afleiden, die aan een modern digitaalsysteem gesteld kunnen worden:

 • Behoud van de systeemsnelheid, oftewel de reactiesnelheid van het systeem (76ms)
 • Behoud van de tegelijkertijd inzetbare locomotieven (103)
 • Ondersteuning van alle Selectrix locadressen (1-103)
 • Behoud van de volledige compatibiliteit van de rautenhaus digital resp. Selectrix-SX1-Bus voor het schakelen en melden
 • Uitbreiding voor de complete Selectrix2 locaansturing (adressen 1-9999)
 • Uitbreiding voor de complete DCC aasturing van locomotieven (adressen 1-9999, 14, 28 en 128 rijstappen en extrafuncties)
 • Ondersteuning van het rautenhaus digital adresdynamiek (adressen 1-9999)
 • Het tegelijkertijd bedienen van alle ondersteunde dataformaten zonder beperking
 • Uniformiteit aan systeemzijde bij het aansturen van de locomotieven onafhankelijk van het dataformaat van de locdecoder
 • Bediening van 4 stellige locnummers en/of 12 stellige locnamen
 • Het opslaan van alle lokdata in een locdatabank van de centrale eenheid en hiermee toegang tot alle nieuwe systeemcomponenten en PC software op de lokdatabank
 • Eenvoudige en waarde behoudende integratie van oudere handregelaars over hardware en software
 • Updatemogelijkheid van de apparatuur
 • Ontwikkeling van een op de PC gebaseerde bedienings en configuratieprogramma voor het RMX systeem

 

RMX-basisbegrippen   RMX vragen en antwoorden   Compatibiliteit en Updates

 

Selectrix® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Märklin GmbH & Co KG, Göppingen
rautenhaus digital® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Rautenhaus, Syke